Mobilens udvikling fra kolos til klods

Mobilens udvikling fra kolos til klods

SPONSORERET:

Dette indhold er sponsoreret.

De fleste, som er gamle nok, husker tiden fra før en mobiltelefon blev allemandseje. Dengang de vigtige businessfolk i filmene måtte bære rundt på store kufferter med satellitmodtager, så de kunne komme i kontakt med deres associerede, uanset hvor de befandt sig. Der er sket en lille smule siden. Lad os tage dig med på en lille rejse gennem tiden.

Rejsens udgangspunkt og destination

Vi starter i de gode gamle dage, hvor drejetelefoner stadig stod på danskernes bord, og der som regel kun var en telefon i huset. Rejsen, som kun er et skridt på vejen i den store udvikling, som jo stadig pågår, slutter i denne omgang med dagens helt store (ikke store som en kuffert) maskiner; Apple med sine iPhone 11-smartphones, Samsung med sine Galaxy 10-telefoner, og Huawei, med deres Huawei P20 og P30.

1946

Det kunne være en titel på en fremtidsroman fra starten af forrige århundrede, og for nogen  på den tid, ville det da også være utænkeligt, at man kunne ringe op fra en relativt bærbar telefon på 36 kg. MTS, Mobile Telephone Service, var et af de første systemer, der tillod at ringe op fra bilen eller andre ikke-koblede steder. Det skete over VHF-båndet, der havde et begrænset antal frekvenser til rådighed.

Frem til 1990’erne

I tiden mellem 1946 og 1990 var der en rivende udvikling i gang, og det velklingende svenske selskab Ericsson skabte i 1956 System A på 40 kg, som var et fuldautomatisk mobiltelefonsystem. Den første håndholdte mobiltelefon blev fremvist i 1973 af Martin Cooper fra Motorola. Finske Nokia meldte sig også på markedet med deres Cityman 1320 fra 1987.

1990’erne

Ericsson, Motorola og Nokia var tre af de stærkeste spillere på markedet i dette årti, og de to første fik hurtigt selskab af Nokia, som indtil da også havde gjort sig i træslibning, gummi og kabler. Årtiet skulle vise sig at blive Nokia’s.

Alle med en ungdom i 90’erne kender formentlig Nokia’s legendariske modeller 2110, 3110 og 3210. Dengang stod man i lange køer for at købe den seneste nye Nokia-telefon. Det er en saga blot, selvom Nokia’s navn stadig står på smartphones nu om dage. Forskellen er blot, at man dengang kun kunne tale, sms’e og spille Snake på de gode gamle maskiner.

Smartphones vinder frem

PDA’er og smarte telefoner begyndte deres indtog i starten af 1990’erne med IBM’s Simon Personal Communicator, og udviklingen af håndholdte computere havde sådan set allerede været i gang længe, da iPhone endelig brød igennem til den store folkemasse i 2007, med deres iPhone-brand. Kort tid efter kom HTC, Samsung, Sony Ericsson – som på det tidspunkt havde slået sig sammen – LG og Motorola også med deres versioner af smarte telefoner. Nokia arbejdede stadig med de almindeligt udseende knaptelefoner, som da også stadig var ret populære på det tidspunkt. Med Nokia måtte hurtigt sande, at markedet hurtigt vendte til fordel for smartphones med store tryk- eller varmefølsomme skærme.

Fra 2007 til nu

I 2007 kom den første iPhone, som nævnt, og det førte en stor udvikling med sig. Snart kunne en mobiltelefon alt det, som man ellers skulle have en lang række gadgets til at udføre. Musik, kamera, e-mails, internet og apps, var bare noget af det, som man fik muligheden for at bruge – udover naturligvis at kunne skrive sms’er og ringe.

Nu bliver vi hvert år præsenteret for 2-3 nye modeller fra Apple, Samsung, Huawei, Nokia, LG, Lenovo, Asus og alle de producenter, som er på markedet.

Men vi husker stadig de gode gamle dage, hvor en telefon stod eller hang på en central plads i huset – og der kun var en af dem.