Hvordan vores forhold til søvn har ændret sig

Hvordan vores forhold til søvn har ændret sig

SPONSORERET:

Vi har længe fået tudet ørerne fulde af, at vi skal have mindst otte timers uforstyrret søvn, vi skal lægge telefonerne væk en time inden, og så skal vi sove med allergivenlige produkter. Men sådan har det ikke altid været. Hvordan fik man nok søvn i forhistorisk tid? Og hvordan ser vi på søvn i dag?

Større fokus på sengeprodukter

Der er ingen tvivl om, at en stor del af diskussionen om søvn handler om at have de bedste rammer. Vi skifter til vinterdyner, når temperaturen falder, og vi skal have en hovedpude, der støtter hovedet. Men påvirker nogle de ting, hvordan vi sover?

Ifølge eksperter kan man forbedre sin søvn ved hjælp af ordentlige sengeartikler, blandt andet at sove på en fast madras, som støtter ens ryg. Samtidig er der også typer af madrasser, som fordrer en bedre søvn end andre. Læs mere på Søvn & Comfort, hvor du finder sengeprodukter, der garanterer en god nats søvn.

Søvn i vores forfædres tid

I dag er det almen viden, at man skal have mellem 8-10 timers søvn. Men i det præindustrielle Europa og Amerika var det mere almindeligt, at man sov mere opdelt. Man tog den første lur og en anden lur efter et par timer mellemrum. Derfor sov man ikke igennem en hel nat før flere hundrede år senere. Det er interessant, fordi eksperter i dag stadig forsøger at finde ud af, hvad der betinger en god nats søvn.

Når vi ikke kan falde i søvn

Mange danskere døjer med søvnløshed. Hvis det ikke hjælper at tælle får eller at læse en bog, har vi flere produkter i dag, der kan hjælpe os. Sådan var det ikke for mange hundrede år siden. I dag vælger nogle at tage melatonin, som er et hormon, der fortæller kroppen, at det er mørkt, og derved vil man nemmere kunne falde i søvn. Mange tager ofte melatonintabletter ifm. flyrejser, hvor man skal skifte tidszone. Men melatonin er ikke et sovemiddel, og derfor er det en bedre idé at finde roden til, hvorfor man ikke kan falde i søvn.

Skærme påvirker søvnen

I forhistorisk tid døjede man ikke med blåt lys fra smartphones og computere. Bare i USA bruger 90% af befolkningen et elektronisk apparat én time, inden de går i seng. Men det blå lys påvirker vores naturlige døgnrytme, fordi kroppen tror, at den skal holde sig vågen. Derfor anfører eksperter, at man skal holde sig fra at kigge på sin telefon, én time inden man prøver at falde i søvn.