Sådan får du dit barn til at lege selv

Sådan får du dit barn til at lege selv

SPONSORERET:

At lege selv styrker barnets kreativitet, fantasi og selvstændighed. Mange forældre har dog problemer med at få deres børn til at lege selv, hvilket kan være frustrerende, særligt i en travl hverdag, hvor det er dejligt, at børnene sommetider laver noget selv. Der er mange holdninger og gode råd til, hvordan man får børn til at lege selv. I denne artikel får du nogle af de mange råd, som måske viser sig at virke for jer. 

Legetøj

Legetøj, der er “open-ended” inviterer i højere grad til at lege selv. At det er open-ended betyder, at det kan bruges på mange forskellige måder. Barnet kan lettere udfolde sig og bruge sin fantasi, når der ikke er krav om, at legetøjet skal leges med på en bestemt måde. Hvis legetøj kun kan bruges til en ting, bliver det desuden hurtigere kedeligt at lege med. Eksempler på åbent legetøj er byggeklodser og små dyr. Du kan købe dette og meget mere hos Børnenes Kartel, hvor du finder et stort udvalg af legetøj til alle aldre.

Hav tid til at lege

For at barnet virkelig kan fordybe sig i gode lege, er der først og fremmest brug for, at der er tiden til at lege rigtig godt. En hverdag, hvor alting er struktureret, kan være svær at finde spontaniteten og kreativiteten frem i. Har barnet mange ting, som det ellers skal, kan det derudover også være svært at finde energien til at lege, fordi barnet i stedet har brug for at slappe af, når der ikke er planer.

Bland dig udenom

Når dit barn endelig går i gang med at lege, så prøv at blande dig mindst muligt. Det kan være fristende at komme med gode ideer, rette på barnet, eller at hjælpe barnet, men I kommer hurtigt til at overtage legen. Derudover kan det desværre komme til at virke på barnet, som om det leger forkert, hvis I blander jer. Det kan føles som om, at der bliver stillet krav, og det kan i sidste ende mindske barnets lyst til at udfolde sig selvstændigt og kreativt gennem den frie leg. 

Sæt en leg i gang

Har barnet svært ved at lege selv, kan du prøve at sætte en leg i gang og derefter trække dig. Byg barnet en togbane eller lav en hule i stuen og gør det herefter klart, at du for eksempel skal lave mad og ikke kan lege lige nu.